Pietenmutsjes voor baby’s zijn erg lastig te vinden en vaak ook best prijzig, terwijl pietenmutsjes voor kinderen gewoon voor 89 cent bij de Action te koop zijn. Ik wilde graag een pietenmutsje voor Nina, omdat er een Sinterklaasfeest met bezoek van Sinterklaas bij de gastouder gepland stond. Ik besloot om een pietenmuts van de Action te verkleinen naar een baby maatje. Hier volgt een beschrijving van hoe ik dat gedaan heb!

Pieten baret van Action €0,89

Een pietenmuts is eigenlijk een heel simpel model, namelijk een cirkel met een rand en een veer.

Keer de pietenmuts binnenste buiten.

Knip nu het stiksel aan de rand van de cirkel los, helemaal rondom.

Als je dat gedaan hebt, dan heb je een cirkel en een band over.

Meet nu om het hoofdje van je kindje hoe groot de omtrek moet zijn. Vorig jaar was mijn dochter 2 maanden oud toen ik het pietenmutsje voor haar maakte, ik kon het toen heel makkelijk meten, want ze bleef wel stil liggen. Nu is ze 13 maanden en heeft ze geen zin om stil te zitten om mij iets te laten opmeten. Ik heb daarom eerst gegokt hoeveel centimeter er af zou moeten en een speldje erin gedaan en daarna gekeken of dat dat om haar hoofd paste. Ik gebruikte een gewone speld, maar je kan eventueel ook een veiligheidsspeld gebruiken, zodat je niet in het hoofd van je kindje prikt!

Er zit aan 2 kanten van de band een stiksel, ik nam de band een stukje in aan de kant van de veer. Als je een groter stuk in moet nemen, is het waarschijnlijk makkelijker om het bij het andere stiksel te doen, zodat je de veer mooi kunt laten zitten.

Knip het label eraf, zodat je hem niet per ongeluk mee stikt. Stik nu bij het speldje een rechte lijn over zowel het zwarte als het rode deel.

Knip het dicht gestikte gedeelte er vanaf.

Vouw nu de band open en leg hem op de cirkel. Zorg ervoor dat de mooie kanten op elkaar liggen. Zet de band eerst vast met spelden. Zorg dat je de veer naar binnen steekt (en niet uit steekt zoals op de foto, want dan komt de veer aan de binnenkant in plaats van de buitenkant).

Stik helemaal rondom. Bij de veer gaat het wat lastiger. Ik ben eerst vanaf de ene kant richting de veer gestikt en daarna vanaf de andere kant ook richting te veer. Het is niet erg als er een kleine opening blijft, de veer valt daar uiteindelijk netjes overheen.

Als je de veer netjes naar binnen gestoken hebt, dan ziet het er na het stikken zo uit:

Knip de overtollige stof weg.

Je kunt nu de pietenmuts binnenste buiten keren.

Je baby pietenmuts is nu klaar!

Het broekje is gemaakt van 2 pietenmutsen, bij het los knippen van de band krijg je een cirkel, deze heb ik gebruikt als voorpand en achterpand. De zwarte band van de ene muts heb ik gebruikt voor de bovenste rand en de band van de tweede muts heb ik gebruikt voor de pijpjes. Het broekje valt ongeveer als maat 50/56.

De romper komt van de Zeeman (gekocht in december 2018).

En natuurlijk nog een paar foto’s met zwarte piet en Sinterklaas en Nina’s allereerste Sinterklaas cadeautje!