Tutorial: Boxkleed

Tijdens mijn zwangerschapsverlof maakte ik een hele serie met spullen voor de baby gemaakt met wafelstof. Als laatste maakte ik een boxkleed. Ik las heel veel tips en voorbeelden op internet, via pinterest, maar echt een goede duidelijke en vooral complete tutorial kon ik maar niet vinden. Toen ik een eerste boxkleed gemaakt had, besloot ik zelf een tutorial te maken over hoe ik het gedaan heb.

Dit zijn de afmetingen van het resultaat:

Benodigdheden:
0,5 meter wafelstof 
1,5 meter katoen (1 meter is genoeg als de opdruk van het katoen ook gedraaid kan)
Goedkoopste dekbed van IKEA (SILVERTOPP)
Garen
Ik heb 2 boxkleden gemaakt, een waarbij de stof een vaste richting had en een waarvan je de stof ook kan draaien.
Ik heb zelf de materialen zo efficiënt mogelijk gebruikt. Dat werkt bij een stof die een vaste richting heeft anders dan bij een stof die je ook gedraaid kunt gebruiken. Hieronder volgen een paar afbeeldingen van hoe ik het geknipt heb. In de stappen hieronder staat beschreven wanneer je het beste de stof kunt knippen.
Voor de stroken aan de zijkanten:
Beschrijving 
Was en strijk de stoffen.

Knip een rechthoek van 52×72 cm uit het katoen.

Knip 2 stroken van 52×16 cm uit de wafelstof.

Bij het werken met wafelstof heb ik gemerkt dat het makkelijker en netter werkt als je de stof goed plat strijkt en alles eerst rijgt voordat je het gaat stikken.

Rijg en stik de 2 stroken aan de zijkanten van de rechthoek.

Strijk de naden glad.

Knip 2 stroken van ongeveer 100×16 cm uit de wafelstof, ik heb de stof gewoon naast de rechthoek gelegd en toen de lengte bepaald.

Rijg en stik de stroken aan de onder en bovenkant van de rechthoek.

Strijk de naden glad.

Knip nu een rechthoek van 100×80 cm uit het katoen. Ik heb het gemaakte werk op de stof gelegd en dat uitgeknipt, dan is je maat precies goed.
Rijg en stik de 2 rechthoeken met de goede zijden op elkaar.
Laat een opening vrij om hem om te keren. Ik heb dit gedaan aan de korte zijde, net voorbij de naden van het middenvlak, op de afbeelding aangegeven met de sterretjes. Het is een vrij grote opening, zodat je veel ruimte hebt om de vulling netjes recht te kunnen krijgen na het keren.

Vulling:
Knip het dekbed in twee stroken van 80×200 cm en 60×200 cm. Ik heb het eerst bij elke naad afgetekend met een balpen, zodat ik enigszins recht kon knippen.

Vouw beide stroken dubbel en leg de smalle strook in het midden tussen de brede strook.

Rijg de 4 lagen met de hand met een grove steek aan elkaar vast. Dit om te zorgen dat het kleed ook na het wassen nog overal even dik blijft.

Leg de vulling op de hoes en maak alle hoekpunten stevig vast.

Keer nu de hoes binnenste buiten.
Zorg dat de hoekpunten goed uitsteken.

Naai de opening dicht met een blinde steek.

Klaar is je boxkleed!
Heb je opmerkingen, vragen of aanvullingen? Laat het me weten door een reactie te plaatsen!

← Vorig bericht

Volgend bericht →

17 Reacties

 1. Erg mooi ,ze er goede uitleg . Dit is zo goed uitgelegd , dit moet iedereen nu kunnen . Top

  Kleine tip , misschien bij de opening drukkers zetten .
  Makkelijk als je het moet wassen , verder alles top uitgelegd .

  Grtjes Lia

 2. Michelle

  Dank je wel voor de superduidelijke beschrijving en foto’s! Ik kon ook al geen goede tutorial vinden, tot ik jouw website tegenkwam. Heel fijn!

 3. Kristin Kindgren

  Zo blij jouw tips, zeer goede uitleg en handige foto’s . Helemaal niets aan toe te voegen 🙂
  Ik ga nu eentje maken vanuit jouw aanwijzingen. Ik heb overal gezocht naar passende stof maar vind het niet.
  Waar heb jij jouw stoffen gevonden?
  Groetjes Kristin

  • Kim van de Minkelis - Went

   Mijn wafelstof is van Stoffen op rol en het katoen heb ik bij Kwantum gekocht. Er staan ook linkjes naar de producten in het artikel.

 4. Kristin Kindgren

  Misschien handig om het dekbed Myskgräs te beschrijven want het is bij Ikea onder die naam niet meer te koop. Het was me al opgevallen dat zo het geval was met hoeslakens. Toen ik zocht op maat en materiaal vond ik het onder een ander naam.
  Zou je dekbed Myskgräs kunnen beschrijven, maat, vulling, materiaal etc? Dan vind ik het zeker.
  Bij voorbaat dank
  Kristin

  • Kim van de Minkelis - Went

   Bedankt voor je reactie! Ik zie inderdaad dat ze hem vernieuwd hebben. Het gaat om het goedkoopste dekbed dat ze bij IKEA hebben. Ik heb het aangepast in de tekst!

 5. Gail Kriegl

  Makkelijk en duidelijk tutorial. Zo gepiept!

 6. Hoi Kim, ik heb de maten van de box voor mijn kleinzoon. 92×78. Als ik jouw maten van je fantastische tutorial aanhoud heb je dan een beetje opstaande randjes of moet ik meer aanpassen? Wat is de maat van jouw box?
  Ik heb het stof in huis en wil graag beginnen, maar als beginner beetje “knipangst”.
  Ik hoor graag van je, groetjes Margot

  • Kim van de Minkelis - Went

   Hoi Margot, dat klopt, dat is de standaard boxmaat. Mijn box is even groot en inderdaad aan de zijkant staat 1 randje iets omhoog. Ik vind het zelf niet storend. Ik dacht het vooraf ook, maar toen ik in de winkel ging kijken waren alle kleden dezelfde maat (100×80). Je kan eventueel van de lange stroken en de lengte het middenstuk en achterkant een randje van 6 cm eraf knippen, dan heb je in de lengte en in de breedte 2 cm meer dan de binnenmaat van de box. Je kunt ook even bij mijn foto’s van boxkleed en boxzak kijken of je het storend vindt. Ik hoop dat je er wat aan hebt! Veel succes!

 7. Dank je wel Kim! Ik ga aan de slag en laat je weten of het gelukt is. Met jouw uitleg/ beschrijving kan het niet mis gaan 😊!

 8. Suzanne

  Wat een ontzettend leuk patroon!

  Misschien een leuke twist, ik heb de achterkant gespiegeld. Dus een vierkant van wafelstof en een rand van katoen. Zo is het boxkleed keerbaar

 9. L.Goudsmits

  Eindelijk een goede en duidelijke tutorial, heb zó lang gezocht! Dank je wel!

 10. Hennie

  Superleuk patroon. Mooi met die rand. Ik heb de rand van heerlijk zachte fleece gemaakt. De ene kant een oudroze rand en de andere kant een groene rand. Heel mooi geworden dankzij jouw patroon.

  • Kim van de Minkelis - Went

   Wat leuk om te horen! Klinkt als een mooi en heerlijk boxkleed!

 11. marianne

  Bedankt voor de goeie uitleg, Jammer dat we hier geen foto’s kunnen plaatsen van wat we gemaakt hebben. Maar het is heel leuk geworden.

  • Kim van de Minkelis - Went

   Graag gedaan! Ik weet niet of je Facebook of Instagram hebt? Op mijn pagina kun je wel foto’s plaatsen of je kunt mij taggen! Ik zou het super leuk vinden om foto’s te zien!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *