Pasen leent zich uitstekend voor leuke paasknutsels! Hierbij een tutorial voor het maken van een paasmandje met konijnenoren.

Benodigdheden:

  • Stof voor de buitenkant (ik gebruikte dik vilt)
  • Stof voor de binnenkant (ik gebruikte katoen)
  • Patroon voor een konijnenoor

Beschrijving

Knip zowel uit de stof voor de binnenkant als uit de stof voor de buitenkant:

  • 1 vierkant van 23 x 23 cm
  • 4 rechthoeken van 23 x 9 cm
  • 1 rechthoek van 59 x 6 cm
  • 2 oren (zie patroon)

Hengsel

Leg de 2 stroken van 59 x 6 cm met de goede kanten op elkaar. Speld vast en stik daarna langs de rand aan beide kanten over de gehele lengte. Laat de uiteinden open, zodat je hem binnenstebuiten kunt keren.

Keer de strook binnenstebuiten.

Strijk de strook goed plat.

Oren

Leg de stof voor de oren met de goede kanten op elkaar. Speld vast en stik daarna langs de rand. Laat de onderkant open, zodat je ze binnenstebuiten kunt keren.

Keer de oren binnenste buiten. Vouw aan de onderkant de uiteinden naar het midden. Zet het vast met een speldje zodat het zo blijft zitten.

Buitenkant mandje

Stik 2 rechthoeken op het vierkant.

Vouw de 2 rechthoeken open en leg de andere 2 rechthoeken op de stof en stik het vast.

Stik nu de zijkanten vast, zodat er een mandje ontstaat.

Binnenkant mandje

Je gaat nu de binnenkant van het mandje op dezelfde manier stikken als de buitenkant. Hou bij het eerste rechthoek wat je vast maakt een opening vrij om het mandje straks binnenstebuiten te kunnen keren. Bij mij zit de opening tussen de twee kuikentjes op de foto. Als je goed kijkt, kun je het wel zien.

Het mandje

Je gaat nu alle delen samenvoegen tot een mandje. Zet het mandje van de buitenstof met de goede kant naar binnen. Vouw nu het mandje van de binnenstof met de goede kant naar buiten en schuif het in het andere mandje, waardoor de goede kanten tegen elkaar komen.

Stop het hengsel tussen de 2 goede kanten van de mandjes, waarbij de stof van de binnenkant ook tegen de stof van de binnenkant van het hengsel komt en de buitenkant ook tegen de stof van de buitenkant van het hengsel. Speld het hengsel precies in het midden vast. Laat de open kant iets uitsteken boven het mandje.

Stop de oren tussen de 2 goede kanten van de mandjes, zorg nu dat de achterkant van het oor (de stof van de buitenkant) tegen de stof van de binnenkant komt. Laat de open kant iets uitsteken boven het mandje, zodat je het oor straks goed dicht stikt.

Stik nu helemaal rondom het mandje.

Keer het mandje binnenstebuiten via het keergat in de binnenstof.

Naai het keergat dicht, je kunt dit doen met de blinde steek of gewoon lekker lui, zoals ik dat ook deed, met de naaimachine.

Stik nu nog een keer helemaal rondom het mandje, op die manier blijven de oren mooi recht overeind staan.

Klaar is je paasmandje!