Dit jaar wilde ik met carnaval een verkleedpakje voor Nina maken. Mijn eis was dat het lekker warm zou zijn voor de optocht, want we gaan enkel naar de optocht kijken. Een beetje rondneuzen op Pinterest en Facebook groepen bracht mij op een Engelstalig patroon van een poezencapeje. Super leuk, aangezien Nina het de hele dag over poesjes heeft 😉 Het patroon was niet helemaal naar mijn zin en stiekem was ik ook een beetje te lui om het in het Engels te gaan lezen, dus zocht ik mijn roodkapje capeje op tussen onze verkleedkleren en maakte een mini versie met oren! Ik heb hem ook gevoerd met het stippen stofje, omdat ik het zo leuk bij elkaar vond passen qua kleuren! Nina is er klaar voor! En misschien maak ik er nog een voor mezelf bij.

Misschien herinneren jullie mijn roodkapje capeje nog, die ik in 2012 maakte? Jaja, 8 jaar geleden alweer! Dat was een van mijn eerste grotere projecten. Ik tekende het patroon zelf en puzzelde het zo dat er precies 2 capejes uit één fleecedeken konden.

Hieronder volgt een tutorial over hoe je zelf ook zo’n leuke cape voor carnaval kunt maken! Je kunt variëren met verschillende kleuren en je kunt er natuurlijk ook andere oren op zetten, zo maakte ik eerder ook een boze wolf!

Materialen

  • Fleecedeken
  • Vilt
  • Veter
  • Katoen voor de voering (optioneel)
  • 2 pijpenragers/chenilledraad (optioneel)
  • Patroonpapier of een stapeltje a4’tjes

Ik kocht het grijze fleecedekentje in de aanbieding bij de Action voor €2,50. Normaal zijn ze iets duurder en zijn ze bij Jysk het goedkoopste. Daar heb je een witte voor €2,00 (leuk voor buurpoes van Woezel en Pip!) en andere kleuren voor €4,00. Het stippen stofje is een laken van Hema.

Patroon tekenen

Neem een kledingstuk met een capuchon die goed past. Ik heb een jas maat 92 gebruikt, omdat deze goed past over de ski broek van Nina, lekker warm voor de carnavalsoptocht!

Leg het kledingstuk op het patroonpapier. Als je geen patroonpapier hebt, kun je ook a4’tjes aan elkaar plakken. Trek de capuchon om. Teken hem ongeveer 2 a 3 centimeter breder. Voeg aan de voorkant, waar de opening komt nog 1 a 2 centimeter extra toe voor de tunnel voor de veter.

Nu komt de wiskunde! Ik tekende voor de capejes drie kwart cirkels. De grootte van de cirkel bepaal je als volgt: De formule van de omtrek van de cirkel = diameter * pi. Je hebt drie kwart nodig, dus 75%. Meet de breedte van de capuchon (bij mij was dat 28 cm). Dit getal doe je *2 omdat je de capuchon twee keer uit de stof gaat knippen (Ik kom dus op 56 cm). De vergelijking die je dan moet oplossen is: diameter * pi * 0,75 = breedte van de capuchon * 2

Diameter * pi * 0.75 = 28 * 2

Diameter * pi * 0.75 = 56

Diameter = 56 ÷ pi ÷ 0.75 = 23,8 cm

De straal van de kleine cirkel wordt dus ongeveer 12 cm.

Meet nu bij het kledingstuk vanaf de naad van de capuchon hoe lang je de cape wilt laten lopen. Ik koos voor iets langer dan de helft van de mouw, 25 cm. Als je goed kijkt kun je het wel lezen op de foto.

Tel deze afstand op bij de straal van de kleine cirkel, dit is de straal van de grote cirkel. Ik deed 12 + 25 = 37.

Teken nu de cirkels op patroon papier (of a4’tjes). Ik heb eerst een halve cirkel getekend door een stip te zetten op de rand van mijn patroon papier en vanaf daar steeds 37 cm te meten.

Daarna vanaf dezelfde stip steeds 12 cm. Knip de cirkels uit.

Vouw hem dubbel en trek hem nog een keer over op patroon papier. Plak de halve cirkel en kwart cirkel aan elkaar vast en je hebt drie kwart cirkel!

Knip nu de cirkelboog en 2x de capuchon uit de fleecedeken. Let erop dat je 1 capuchon spiegelt als je stof niet aan beide kanten hetzelfde is.

Wanneer je de cape gevoerd wilt maken, knip dan ook een cirkelboog en 2 capuchons uit de stof voor de voering.

Knip voor de oortjes 4 driehoeken uit de fleecestof en 2 kleine driehoeken uit vilt. Ik heb de grote driehoek op een a4 getekend en uitgeknipt en daarna het a4 dubbel gevouwen zodat ik de kleine driehoek passend in de grote driehoek kon tekenen.

Maak het vilt vast op het fleece oor. Ik gebruikte een simpele rijgsteek met de hand.

Leg een oortje zonder vilt op een oortje met vilt, met het vilt aan de binnenkant en stuk rondom. Hou een opening vrij om hem binnenstebuiten te keren.

Zet eventueel een pijpenrager/chennilledraad langs de rand van het oor, zodat deze wat meer stevigheid krijgt. Ik heb hem eerst in de goede vorm gevouwen en daarna op verschillende plekken aan de rand van de stof vastgezet. Bij het keren moet je hem wel een beetje fatsoeneren.

Leg de 2 capuchon delen met de goede kant op elkaar en stik langs de ronde kant.

Bevestig nu de oortjes aan de capuchon. Ik heb het gewoon met de hand gedaan.

Bepaal het midden van de kleine cirkelboog.

Speld nu de kleine cirkelboog aan de onderkant van de capuchon. Zorg dat er een strook van 2-3 cm van de capuchon overblijft om straks een tunnel voor de veter te maken. Er komen kleine plooitjes in de stof, want de cirkel zal iets te lang zijn.

Het begint al ergens op te lijken!

Voering (optioneel)

Wanneer je de cape gevoerd wilt hebben volg je nu dezelfde stappen voor de binnenkant, knip 2x de capuchon en 1x precies dezelfde cirkelboog. Leg de stof met de goede kanten op elkaar als je het vast stikt.

Let op, de capuchon mag nu 1-2 cm korter worden, want hier komt geen tunnel. Ook kan de capuchon tot het uiteinde van de cirkelboog gespeld en gestikt worden.

Leg nu de voering in de buitenstof met de mooie kant naar buiten. Speld de capuchon 2-3 cm om en de rest 1 cm.

Stik nu helemaal rondom alles vast.

Rijg de veter in de capuchon.

Klaar!